e-Arşiv Fatura Düzenlemelerinde Kolaylık Getirildi Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden Yararlanan Mükelleflere e-Arşiv Fatura…

 

 

e-Arşiv Fatura Düzenlemelerinde Kolaylık Getirildi

e-Arşiv Fatura Düzenlemelerinde Kolaylık Getirildi

Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden Yararlanan Mükelleflere e-Arşiv Fatura Düzenlemelerinde Kolaylık Getirildi

ÖZET :

Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden yararlanan mükelleflerce, vergiler dahil toplam satış tutarı 500 TL’ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarına ait düzenlenen e-Arşiv Faturanın “müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası” bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde “NİHAİ TÜKETİCİ” açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi imkanı getirildi.

Bu şekilde düzenlenen e-Arşiv Faturalar perakende satış fişi veya ÖKC fişi olarak kabul edilecektir. Daha önce bu imkan sadece 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayarak ÖKC kullanımından muafiyeti bulunan mükelleflere tanınmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’nca Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik olarak yayımlanan Tebliğler gözden geçirilmiş, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin temin edilmesi ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla 19 Ekim 2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazetede Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509) yayımlanmıştır.

10 Ocak 2020 tarihli ve 31004 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 515 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 509 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan değişiklik uyarınca 1/6/2019 tarihli ve 30791 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden yararlanan mükelleflerce, vergiler dahil toplam satış tutarı 500 TL’ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarına ait düzenlenen e-Arşiv Faturanın “müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası” bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde “NİHAİ TÜKETİCİ” açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi imkanı getirilmiştir. Bu şekilde düzenlenen e- Arşiv Faturalar perakende satış fişi veya ÖKC fişi olarak kabul edilecektir.

Daha önce bu imkan sadece 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayarak ÖKC kullanımından muafiyeti bulunan mükelleflere tanınmıştı.

Öte yandan Başkanlık, bu kapsamda düzenlenecek e-Arşiv Faturaların düzenlenmesinde uyulacak usul ve esaslar ile şekli, formatı, içeriği ve uygulamaya yönelik diğer hususları ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak kılavuzlarla belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Yapılan değişikliklere ait karşılaştırmalı tablo için TIKLAYINIZ

Bu yazıyı sosyal medya paylaşın:
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email