Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde Yapılan Düzenlemeler 7263 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılma…

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde Yapılan Düzenlemeler

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde Yapılan Düzenlemeler

7263 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Gereği Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde Yapılan Düzenleme

28.1.2021 tarihli ve 7263 sayılı Kanun ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda yapılan değişikliklere istinaden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde bazı düzenlemeler yapılmıştır.

4691 ve 5746 sayılı Kanunların uygulamasına ilişkin olarak “31/12/2028 tarihine kadar, bölgede çalışan AR-GE, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi; verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir.” ifadesi gereği eklerde yer alan 4691 sayılı Kanun ve 5746 sayılı Kanun tablolarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

– Matrah ve Vergi Bildirimi tablosunda yer alan 017 ödeme tür kodundaki “017- 4691/6550 Sayılı Kanunlar Kapsamı” ifadesi “017- 6550 sayılı Kanun Kapsamı” olarak değiştirilmiştir. Bu alan ile “Ekler” bölümünde bulunan 4691 sayılı Kanun eki arasında bağlantı kalmamıştır.

– Vergiye Tabi İşlemler Alanına “Ücret Ödemeleri Üzerinden Yapılan Tevkifatın 4691 sayılı Kanun Gereği Terkin Edilen Tutar” bölümü eklenmiştir. Bu alana sadece vergilendirme dönemi 2021/Şubat ve sonrası için giriş imkanı sağlanmıştır.

– 5746 sayılı Kanuna ilişkin “AR-GE Kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim” bölümünde yer alan “Terkin Edilecek Tutara İlişkin Bilgiler” tablosunda alan adlarında düzenlemeler yapılmıştır.

– 5746 sayılı Kanuna ilişkin “Terkin Oranı” kolonu 95, 90, 80 olarak düzenlenmiştir.

– 4691 Sayılı Kanun Kapsamında Bildirim bölümünde bazı düzenlemeler yapılmıştır.

Daha önce beyannamede 4691 sayılı Kanun kapsamında kesilmeyen gelir vergisi beyan edilip herhangi bir şekilde vergi bildirime bu tutarlar aktarılmaz iken, bunun yerine ücret matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisinden asgari geçim indiriminin mahsubu sonrasında kalan terkin edilecek gelir vergisinin beyan edilerek, bu tutarın vergi bildiriminde 011,012 ve 014 ödeme türleri üzerinden terkini uygulamasına geçilmiştir. Bugüne kadar Şubat/2021 vergilendirme dönemi için bu değişiklikten önceki ekleri kullanarak beyanname veren mükelleflerin düzeltme beyannamesi vererek yeni uygulamaya göre beyannamelerini düzeltmeleri mümkündür. Düzeltme vermeksizin beyannamenin önceki halini kullanarak verdikleri beyannamelerin geçerli olmasını isteyen mükelleflerin beyannameleri de herhangi bir vergi kaybı bulunmadığından geçerli sayılacaktır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde 7263 sayılı Kanun uygulamasına ilişkin kapsamlı değişiklik 1 Nisan 2021 tarihinde uygulamaya açılacak yeni versiyon ile gerçekleştirilecektir.

Değişiklikleri görmek için mükelleflerin güncel Beyanname Düzenleme Programı’nı “Gerekli Programlar” bölümünden indirmeleri gerekmektedir.

Duyurulur.

Kaynak: GİB

Bu yazıyı sosyal medya paylaşın:
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email